Smak orzecha włoskiego – jak dla mnie lekko gorzki, a nawet cierpki… ale też z nutą słodyczy – idealny do połączenia z innymi smakami. Uwielbiam konfitury i powidła z orzechów, te od Nicolasa Vahe dostępne u nas na Polnej 🙂 A dzisiaj inspiracje właśnie z orzechem włoskim w roli głównej w pięknej sesji wykonanej przez: ot. Dietlind Wolf, a na deser przepis prosto z kuchni Nicolasa… Smacznie…
Orzechy włoskie z miodem: 500 g orzechów włoskich, 1 butelka czerwonego wina Nicolas Vahe, 100 g miodu z cytryną, 200 g cukru, 1 butelka ponczu z pomarańczy, 1 cytryna.
Parzymy orzechy pod wrzącą wodą, a następnie przemywamy je zimną wodą. Kolejno gotujemy miód, cukier, czerwone wino, poncz i skórkę z cytryny. Po zagotowaniu dodajemy orzechy. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie całość przekładamy do słoika. Orzechy w zalewie przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.