Gruszki w roli głównej

By in

Wyruszyły już do nas pyszne nowości i niebawem zagoszczą na naszych półkach. Tym razem będą to pistacjowe kremy, pesto z czarnych oliwek i fig, marmolady z orzechów włoskich i kasztanów, czekoladowe trufle i inne delicje… oczywiście nie zabraknie również kuchennych gadżetów takich jak wagi w stylu retro, pojemniki kuchenne czyli blaszane pudełka z uroczymi wzorami. Nasza miłość do czekolady jak widać wciąż trwa… lecz dzisiaj nie czekolada, a gruszki w roli głównej…

…coś pysznego do przyrządzenia w kuchni właśnie z gruszek, które będą trochę słodkie i trochę słone – idealnym uzupełnieniem do nich będzie ser pleśniowy . Do przyrządzenia tego niesamowitego dania potrzebujemy:

1/2 kg małych gruszek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka żółtych nasion gorczycy
1 łyżka brązowych nasion gorczycy
1 szklanka miodu
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
2 liście laurowe
sól

Gruszki należy umyć i pokroić na połówki. Ułożyć je w garnku, zalać sokiem z cytryny i dopełnić woda, tak aby woda je zakryła. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż będą miękkie (tylko trochę miękkie). Wyjmujemy na durszlak i odstawiamy – niech czekają. Kolejno ziarna gorczycy ugniatamy w moździerzu i łączymy z cukrem, miodem oraz octem, dodajemy liść laurowy i to wszystko teraz powinniśmy zagotować. Doprawiamy odrobiną soli i dodajemy czekające gruszki i voilà.

Podawać z kieliszkiem wina, serem pleśniowym oraz domowymi herbatniczkami z makiem, które są proste w przyrządzeniu i przyjemne w chrupaniu. Przepis na ok 25 sztuk:

25 g drożdży,
2 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki maku
4 szklanki mąki
3 szklanki drobnego żyta
Drożdże wkładamy do miski, dodajemy trochę wody i mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, sól, mak i mąkę. Wyrobiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę (niech rośnie). Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Kolejno należy rozwałkować ciasto na cienki placek wyciąć foremki (można użyć kieliszków do wina, a nóżki wykorzystać do odciśnięcia – jeśli mają wzór), nakłuwamy je widelcem i wykładamy na blachę z pergaminem. Pieczemy nasze herbatniczki ok 8 minut.
Smacznego weekendu 🙂

 fot. lantlivmatochvin

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *